2022. július 8-9-10.

Helyszínek

Dudás pavilon

100 évvel ezelőtt született Pál István, Pista bácsi, számos mesterség művelője; a dudás,a furulyás, a flótás, a furulyakészítő és mesemondó. Az ő emléke előtt tisztelgünk az első V4 Dudakanyar Nemzetközi Dudás Fesztivállal.

Pék-Dudás Zsuzsi vagyok, 13 évesen lettem a duda szerelmese. Nem csak tanárként, de tiszteletbeli nagyapaként is jelen volt az életemben Pál Pista bácsi, akinek nem kisebb célja volt, mint hogy minél szélesebb körben megismertesse a magyar és a külföldi közönséget ennek a csodálatos hangszernek a dallamvilágával.

A Dudás pavilont a fesztivál területén belül, a Városi parkban (a Lacikonyhák mellett) találjátok meg.

A  fellépőkről ITT olvashattok.

Királyi borudvar


    

A Királyi Borudvar 2022-ben immár tizhatodik alkalommal várja vendégeit Nagy Magyarország kiváló boraival.

Kvassay Pincészet, Villány
Dávid Borház, Egerszalók
Recas Pince, Erdély
Geönczeöl Pince, Garamkövesd
Streit Zagonyi Borászat, Villány
Fill the Winebox, nemzetközi borok
Fülöp Pince, Nyergesújfalu


     

     

A Királyi borudvar képgalériája itt érhető el.

Parkszínpad és gyermek játszóház

A szabadtéri színpadon régizenei koncertek, középkori táncbemutatók, komédiások előadásai és gyermek bábszínház várja a közönséget a pénteki és szombati napokon 10:00 és 19:00, vasárnap 10:00 és 17:00 óra között. A középkori gyermek játszóház (ügyességi játékok, íjászat, csatacsillag hajítás) a pénteki és szombati napon 10:00 és 18:00, vasárnap 10:00 és 17:00 óra között tart nyitva.

cím: 2025 Visegrád, Fő utca 45.

       


Ja, és még valami..

Ne lepődjetek meg azon, ha az alábbi fotón látható úriembereket látjátok a Parkszínpad környékén és az utcán ólálkodni! Inkább álljatok meg és nevessetek egy jót a Várkommandó, azaz Csani és Janó fergeteges produkcióin!Salamon-torony

Történelmi kitekintő

A visegrádi kettős várrendszert a tatárjárás után 1250-1260 között IV. Béla és felesége, Lascaris Mária királyné építtette.

A várat a következő évszázadokban az Anjou-királyoktól Hunyadi Mátyásig számos magyar uralkodó bővítette. Az alsóvár a kaputoronnyal és őrtornyokkal megerősített erődítésfalakból és egy nagy lakótoronyból állt, amely egyszerre volt uralkodói szálláshely, ispáni lakóhely és katonai feladatokat ellátó erődített épület. Az alsóvár lakótornya, az ún. Salamon-torony a korszak magyarországi építészetében szinte egyedülálló épület volt. Az alsóvár 13. századi elrendezését egy esetleges tatár támadás elleni védelem határozta meg. A vár észak felőli erődítése ezért sokkal hangsúlyosabb: ezt az oldalt védték ugyanis a lőréses pártázatokkal ellátott őrtornyok és a csapóráccsal, tolóreteszes kapuval zárható kaputorony is, továbbá két kitörőkapu.

      

A Salamon-torony a rendezvény ideje alatt (2021. július 9-11.) napi belépőjeggyel 10-től 18 óráig látogatható. Ugyanezzel a napi belépőjeggyel a Salamon-tornyon kívül a királyi palota és az ott zajló programok, a középkori vásár, a Parkszínpad zenés és gyermek programjai, a Királyi Borudvar és az ott zajló koncertek, valamint a lovagi tábor is megtekinthető!