2019. július 12-13-14.

Ismerjék meg a Visegrádi Dobosokat!

Különös belegondolni is. Mintha tegnap lett volna. Pedig jövőre lesz 20 éve...


Egy lelkes fiatal zenész, Koller Péter úgy döntött 1999-ben, hogy addigi tapasztalatait és zenei ambícióit latba vetve megkísérli az együttműködést a mindaddig élőzenét nélkülözni kénytelen, ám nagyon is aktív Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatával. Akárcsak a kísérleti régészek, ő is a gyakorlatban, autentikus környezeteben szerette volna kipróbálni, megtapasztalni ötleteinek, ritmusainak (majd saját készítésű hangszereinek) relevanciáját. Azt remélte, így feltérképezhetővé válik, milyen szerepet is játszhattak a középkorban a dobosok a harcászat terén, s kiderülhet, hogy vajon csak izgalmas, egzotikus „díszei”, vagy épp ellenkezőleg, nagyon is nélkülözhetetlen szereplői voltak-e a korabeli hadviselésnek. (Bár az egykorú metszeteken gyakran ábrázolnak dobosokat és zászlóforgatókat, írásos forrásaink alig-alig akadnak a harcok ezen szereplőiről; nem tudjuk pontosan, hogyan működtek együtt a csatatereken, s hogy milyen feladataik voltak valójában.) Már a fúzió legelején kiderült, hogy a dobritmusok rengeteget adnak hozzá a csaták, a párviadalok hangulatához, erre pedig nem csupán a hagyományőrzők, de az érdeklődő közönség is hamar felfigyelt.

A Visegrádi Dobosok létszáma az évek előrehaladtával egyre csak gyarapodott, azóta folyamatos mozgásban van, az általuk alkalmazott felszerelések pedig fokozatosan lettek egyre komolyabbak, egyre precízebbek. 


A ma is használatban lévő, állandóan továbbfejlesztett dobtesteket a Gustavito Percussion, azaz Perger István „Guszty” készítette (és készíti), minden szerelék és kapcsolódó alkatrész azonban saját gyártmány (hiszen idővel, a használat során derül ki, hogy mely megoldások hasznosíthatóak, s melyeket érdemes újragondolni, esetleg elvetni).

Az elmúlt 19 évben a Visegrádi Dobosok a hazai és határon túli fellépéseik mellett szinte egész Európát bejárták, egyik legfontosabb rendezvényük azonban, ahogyan ez egy ízig-vérig lokálpatrióta csapathoz illik, változatlanul a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok maradt.  2018-ban 10 dobos játékában gyönyörködhet a közönség július második hétvégéjén Visegrádon, ahol immáron nem csupán a tornapályán történő események hangulatáért felelősek dobosaink, de lendületes, önálló produkcióikat is meghallgathatja a nagyérdemű. 


A fotóra kattintva megtekinthetik a Visegrádi Dobosok facebook oldalát.


<< Vissza a hírek oldalra