2020. július 10-11-12.

20 éves a Visegrádi Dobos Csapat

Különös belegondolni is. Mintha tegnap lett volna...


Idén már 20 éve annak, hogy egy lelkes fiatal zenész, Koller Péter úgy döntött, hogy addigi tapasztalatait és zenei ambícióit latba vetve megkísérli az együttműködést a mindaddig élőzenét nélkülözni kénytelen, ám nagyon is aktív Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatával. Akárcsak a kísérleti régészek, ő is a gyakorlatban, autentikus környezeteben szerette volna kipróbálni, megtapasztalni ötleteinek, ritmusainak (majd saját készítésű hangszereinek) relevanciáját. Azt remélte, így feltérképezhetővé válik, milyen szerepet is játszhattak a középkorban a dobosok a harcászat terén, s kiderülhet, hogy vajon csak izgalmas, egzotikus „díszei”, vagy épp ellenkezőleg, nagyon is nélkülözhetetlen szereplői voltak-e a korabeli hadviselésnek. (Bár az egykorú metszeteken gyakran ábrázolnak dobosokat és zászlóforgatókat, írásos forrásaink alig-alig akadnak a harcok ezen szereplőiről; nem tudjuk pontosan, hogyan működtek együtt a csatatereken, s hogy milyen feladataik voltak valójában.) Már a fúzió legelején kiderült, hogy a dobritmusok rengeteget adnak hozzá a csaták, a párviadalok hangulatához, erre pedig nem csupán a hagyományőrzők, de az érdeklődő közönség is hamar felfigyelt.

A Visegrádi Dobosok létszáma az évek előrehaladtával egyre csak gyarapodott, azóta folyamatos mozgásban van, az általuk alkalmazott felszerelések pedig fokozatosan lettek egyre komolyabbak, egyre precízebbek. 


A ma is használatban lévő, állandóan továbbfejlesztett dobtesteket a Gustavito Percussion, azaz Perger István „Guszty” készítette (és készíti), minden szerelék és kapcsolódó alkatrész azonban saját gyártmány (hiszen idővel, a használat során derül ki, hogy mely megoldások hasznosíthatóak, s melyeket érdemes újragondolni, esetleg elvetni).

Az elmúlt 20 évben a Visegrádi Dobosok a hazai és határon túli fellépéseik mellett szinte egész Európát bejárták, egyik legfontosabb rendezvényük azonban, ahogyan ez egy ízig-vérig lokálpatrióta csapathoz illik, változatlanul a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok maradt. 


A fotóra kattintva megtekinthetik a Visegrádi Dobosok facebook oldalát.


<< Vissza a hírek oldalra