2022. július 8-9-10.

Bemutatjuk: Primavera táncegyüttes

Sorozatunk következő részében a Primavera táncegyüttest ismerhetik meg, mely 1993-ban jött létre Cseke Lászlóné Juhász Judit vezetésével.


Mivel az eszményi lovag képéhez valóban hozzátartozott, nemcsak az elesettek, árvák, hanem a hölgyek oltalmazása is, a középkori történeti hagyományokat ápoló csoport szinte kéz a kézben járt és szorosan együttműködött a néhány évvel korábban – ugyancsak Visegrádon – alapított Szent György Lovagrenddel. Ha a Primavera táncegyüttes tagjai visszatekintenek az eddig megtett útra, elmondhatják, hogy munkásságuk az elmúlt évtizedek alatt összekovácsolódott. Fellépéseik során kiegészítik, színesebbé teszik, erősítik egymást. Mindenki a tudása, tehetsége legjavát adja. A férfiak a Katonai Hagyományőrző Tagozat soraiban jeleskednek, a hölgyek pedig a középkori tánckultúra fenntartását, átörökítését, népszerűsítését vállalták fel. Mindez szépen illeszkedik a Lovagrend társadalmi elkötelezettségeinek sorába, s mint két testvér, úgy élnek szépen egymás mellett, egymásért Lovagrend és Primavera. Léptük nyomán pedig feldereng a középkor legjava... 

Középkori történelmi fesztivál nincs valamirevaló muzsika nélkül, s aki meghallja e talpalávalót, azonnal táncra perdül. Azaz perdülne, de a tánc ismeretének hiányában sokan maradnak inkább a néző és hallgató biztonságos szerepében. A Primavera táncosai azonban ebben is segítő kezet nyújtanak, hiszen felkarolják a bátortalanokat, akik végül úgy távoznak a rendezvényről, hogy az első középkori táncleckéjüket is maguk mögött tudhatják. A közös, etikettszerű udvari táncok hangulatát pedig még sokáig emlékezetükben őrzik.


A középkoron túl jelentősebb történelmi korszakok táncait is táncolják. Így változatosabb, sokszínűbb a repertoár. Az egyes korok tánclépéseihez, táncrendjeihez aztán koreográfia és előadható műsor készül. Nem kevés munka rejlik tehát a látványos, jó hangulatú fellépések mögött, hiszen az ilyen jellegű tudás, tapasztalat nem terem minden bokron, fáradságos munkával szerzik meg, állítják össze az ilyen produkciókhoz a hozzávalót. Visegrád, a királyi székhely fénykora a XIV. századra esett, és ebből az időszakból nagyon kevés zenei és a tánckultúrát bemutató forrásunk maradt fönn. Nincs könnyű dolga tehát annak, aki ennek hiteles bemutatására törekszik. A régi korok táncaival foglalkozók esetében nem elég jó táncosnak lenni, a készülő táncprodukciókat történészi hozzáállással kell megoldani.

A Primavera táncegyüttes a ’90-es években töretlenül fejlődött, és nem csak a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok állandó szereplője lett, hanem nagy sikerrel léptek fel az ország legjelentősebb hagyományőrző rendezvényein: Egerben, Ópusztaszeren, Szombathelyen, Diósgyőrben, Tatán, Győrben, Cseszneken és Fonyódon. 2000-ben a tihanyi Belső-tónál az országosan kiemelt rendezvény táncprogramját valósították meg. A következő évben határozták el, hogy egy másfél órás produkcióval tisztelegnek a magyar történelem évezredes múltja előtt. 2003-ban “Tüzet viszek” címmel mutatták be programjukat, mely óriási sikert aratott, és az óta is több alkalommal adták elő különböző helyszíneken. Időközben az elcsatolt területeken is egyre többször lépett fel a táncegyüttes, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Délvidéken. Változatos műsoruk állandó részét képezi a nemzetközi történelmi fesztiváloknak, Olaszországba és Lengyelországba évről-évre visszatérnek, hogy elkápráztassák a nagy érdeműt produkciójukkal. (forrás: Hagyományőr Magazin)<< Vissza a hírek oldalra