2020. július 10-11-12.

Helyszínek

Dudás pavilon

100 évvel ezelőtt született Pál István, Pista bácsi, számos mesterség művelője; a dudás,a furulyás, a flótás, a furulyakészítő és mesemondó. Az ő emléke előtt tisztelgünk az első V4 Dudakanyar Nemzetközi Dudás Fesztivállal.

Pék-Dudás Zsuzsi vagyok, 13 évesen lettem a duda szerelmese. Nem csak tanárként, de tiszteletbeli nagyapaként is jelen volt az életemben Pál Pista bácsi, akinek nem kisebb célja volt, mint hogy minél szélesebb körben megismertesse a magyar és a külföldi közönséget ennek a csodálatos hangszernek a dallamvilágával.

A Dudás pavilont a fesztivál területén belül, a Városi parkban (a Lacikonyhák mellett) találjátok meg.

A  fellépőkről ITT olvashattok.

Királyi borudvar


    

A Királyi Borudvar a palota reprezentatív alsó fogadóudvarán 2020-ban immár tizennegyedik alkalommal várja vendégeit Nagy Magyarország kiváló boraival. Pénteken és szombaton az esti fáklyás lovagi tornák után régizene koncertek és táncház egészen hajnali 2 óráig.

Dúzsi Tamás Pincészete, Szekszárd

Kvassay Pincészet, Villány

Transylwine Kft., Erdély

Vineum Borház, Tállya

Parkan Granum Terroir, Felvidék

Dávid Borház, Egerszalók

Mokos Családi Pincészet, Villány


     

     

A Királyi borudvar képgalériája itt érhető el.

Parkszínpad és gyermek játszóház

A szabadtéri színpadon régizenei koncertek, középkori táncbemutatók, komédiások előadásai és gyermek bábszínház várja a közönséget a pénteki és szombati napokon 10:00 és 19:00, vasárnap 10:00 és 17:00 óra között. A középkori gyermek játszóház (ügyességi játékok, íjászat, csatacsillag hajítás) a pénteki és szombati napon 10:00 és 18:00, vasárnap 10:00 és 17:00 óra között tart nyitva.

cím: 2025 Visegrád, Fő utca 45.

       


Ja, és még valami..

Ne lepődjetek meg azon, ha az alábbi fotón látható úriembereket látjátok a Parkszínpad környékén és az utcán ólálkodni! Inkább álljatok meg és nevessetek egy jót a Várkommandó, azaz Csani és Janó fergeteges produkcióin!Salamon-torony

Történelmi kitekintő

A visegrádi kettős várrendszert a tatárjárás után 1250-1260 között IV. Béla és felesége, Lascaris Mária királyné építtette.

A várat a következő évszázadokban az Anjou-királyoktól Hunyadi Mátyásig számos magyar uralkodó bővítette. Az alsóvár a kaputoronnyal és őrtornyokkal megerősített erődítésfalakból és egy nagy lakótoronyból állt, amely egyszerre volt uralkodói szálláshely, ispáni lakóhely és katonai feladatokat ellátó erődített épület. Az alsóvár lakótornya, az ún. Salamon-torony a korszak magyarországi építészetében szinte egyedülálló épület volt. Az alsóvár 13. századi elrendezését egy esetleges tatár támadás elleni védelem határozta meg. A vár észak felőli erődítése ezért sokkal hangsúlyosabb: ezt az oldalt védték ugyanis a lőréses pártázatokkal ellátott őrtornyok és a csapóráccsal, tolóreteszes kapuval zárható kaputorony is, továbbá két kitörőkapu.

      

A Salamon-torony a rendezvény ideje alatt (2020. július 10-12.) napi belépőjeggyel 10-től 18 óráig látogatható. Ugyanezzel a napi belépőjeggyel a Salamon-tornyon kívül a királyi palota és az ott zajló programok, a középkori vásár, a Parkszínpad zenés és gyermek programjai, a Királyi Borudvar és az ott zajló koncertek, valamint a lovagi tábor is megtekinthető!