2018. július 13-14-15.

Helyszínek

Királyi borudvar


    

A Királyi Borudvar a palota reprezentatív alsó fogadóudvarán 2018-ban immár tizenkettedik alkalommal várja különleges bor- és ételkínálattal, valamint színvonalas színpadi műsorokkal a vendégeket. Lakomázzanak a királyokkal és fényes kíséretükkel mindhárom napon délben, a Királyi Borudvarban! Pénteken és szombaton az esti fáklyás lovagi tornák után régizenei koncertekkel és táncházzal várjuk látogatóinkat egészen hajnali 2 óráig. A fenséges borok széles választékáról Magyarország legnagyobb borvidékeinek borászatai gondoskodnak.

Tiffán's Pince, Villány
Dúzsi Pince, Szekszárd
Transylwine Kft., Erdély
Szívek Pincészet, Kesztölc
Vineum Borház, Tállya
Vinatus Pince, Villány
Parkan Granum Terroir, Felvidék
Katona Borház Kft., Balatonboglár
Kősziklás Borászat, Dunaszentmiklós
Echo Pince, Tihany-Dörgicse

     

     

A Királyi borudvar képgalériája itt érhető el.

Királyi palota

Az elmúlt évben a Visegrád Város Önkormányzatával, valamint a rendezvényt szervező Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-vel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően a MNM Mátyás Király Múzeuma is bekapcsolódott a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok megrendezésébe. A királyi palota, mint a város egyik impozáns történelmi emléke méltó helyszínéül szolgál a középkori harcművészeti bemutatóknak és koncerteknek. Látogatóink a tárlatvezetések során betekintést nyerhetnek olyan, nagy formátumú királyaink udvari életébe, mint Nagy Lajos, Zsigmond és I. Mátyás. Az épületegyüttes helyreállított konyhájában a máskor ásatásokon, kiállításokon dolgozó régészek középkori receptek alapján sütnek-főznek, mindezt korabeli eszközökkel, középkori ruhák hű másában.

       

Salamon-torony

Történelmi kitekintő

A visegrádi kettős várrendszert a tatárjárás után 1250-1260 között IV. Béla és felesége, Lascaris Mária királyné építtette.

A várat a következő évszázadokban az Anjou-királyoktól Hunyadi Mátyásig számos magyar uralkodó bővítette. Az alsóvár a kaputoronnyal és őrtornyokkal megerősített erődítésfalakból és egy nagy lakótoronyból állt, amely egyszerre volt uralkodói szálláshely, ispáni lakóhely és katonai feladatokat ellátó erődített épület. Az alsóvár lakótornya, az ún. Salamon-torony a korszak magyarországi építészetében szinte egyedülálló épület volt. Az alsóvár 13. századi elrendezését egy esetleges tatár támadás elleni védelem határozta meg. A vár észak felőli erődítése ezért sokkal hangsúlyosabb: ezt az oldalt védték ugyanis a lőréses pártázatokkal ellátott őrtornyok és a csapóráccsal, tolóreteszes kapuval zárható kaputorony is, továbbá két kitörőkapu.